Egy nyári délelőtt Bagyinka Tímeával

Már igencsak régóta zavar a hasam állapota, és hiába kezdtem el edzéseket, éreztem, hogy valami nem stimmel. Timi nevét a Fittanya oldalán láttam először. Utána persze olvastam róla több helyen, több blogbejegyzést átvizslattam, feliratkoztam a Facebook-oldalára, majd úgy döntöttem, hogy nem kell nekem ehhez elmennem erre a 2-3 órás alapozó oktatásra, majd én egyedül összeszedek pár gyakorlatot a netről, és tutira visszamennek a hasizmaim és eljutok végre Crossfit edzésre, csinálhatok, amit akarok.

Közben azért egyszer elmentem a sebészetre, hogy megméressem mekkora a rés az eltávolodott hasizmaim között, ahol mondták, hogy kb 3,5 ujjnyi, ja és van egy köldöksérvem, legyek kedves visszajönni a sebész doktor úrhoz, egyeztessünk mikor lenne esedékes a műtét.
Nem kell ecsetelnem az elkövetkező napokban a guglit bújtam a köldöksérv-kizáródással kapcsolatban, már majdnem meg is rendeltem a koporsót, amikor eljött az újabb vizsgálat napja.
A sebész úr félmosollyal az arcán nyugtázta, hogy szó sincsen semmiféle köldöksérvről, tornázzak csak nyugodtan.

Na itt azért kicsit már megfontoltabb lettem, de szerettem volna megszabadulni a fölösleges pocakhájtól, így edzettem továbbra is 20-30 perceket, de - szerencsére - nem rendszeresen.

És hogy miért szerencsére? Nos azért, mert a mai napon kiderült, hogy egy csomó gyakorlatot nem is ajánlott végezni, az ugrálást pedig jobb ha elfelejtem.

Ugye milyen csinos? Te is lehetsz ilyen, csak NEM ugrókötelezéssel! Azt ne csináld! (Fotó: http://healthandstyle.com/fitness/jump-rope-workout-guide/)


Időre érkeztem, picit előbb, hogy tudjak még venni egy müzliszeletet, mert eléggé éhesen érkeztünk a helyszínre. Vagyis én voltam éhes, a férjem és a fiam mentek tovább mamalátogatóba, így legalább mindenkit jó helyen tudhattam, miattuk nem kellett izgulnom - na jó, csak egy kicsit.

Timi nagyon szimpatikus volt az első pillanattól kezdve, mindenkit szeretettel üdvözölt, mutatta hol öltözzünk, hol a terem, és pillanatok alatt TELJESEN megtelt a jógastúdió.

Első körben végigtapizta mindenki hasát, és titokzatos adatokat írt egy papírfecnire, amit utána összehasonlítgattunk, és tippeltünk melyik mit jelenthet, de nem is kellett sokat várnunk, hogy megtudjuk az "ítéletet".


Az első szám a rés szélességét mutatta meg, a másik kettő pedig azt, hogy ez a rés a köldök fölötti és alatti területen milyen hosszan folytatódik. Azt hiszem a fenti 8 és az alsó "amíg a szem ellát" távolsággal szinte leigáztam a társaságot, de persze voltak, akiknek a számomra megnyugtató 2 ujjnyi szélesség helyett egy nyugtalanítóbb 4-es szerepelt.

A társaság egyébként szuper volt, én nagyon jól éreztem magam - nem volt ciki kérdezni, és még kicsit beszédbe is elegyedtünk egymással. Sokféle anyuka jött - voltak egy- és többgyerekesek, vékonyak, izmosak, teltebbek - nagyon tetszett, hogy mégis mindannyiunkat ugyanaz a cél: az egészségesebb élet, és életmód vezérelt ide. Sorstársak voltunk, és aképp is viselkedtünk: vizslattuk egymás mozdulatait, hasonlítottuk a saját képességeinket máséhoz, és próbáltuk leutánozni a mellettünk lévő mozdulatát - ha bírtuk.

Na ezt a gyakorlatot például felejtsd el, ha szétnyílt a hasizmod!


De ne szaladjunk ennyire előre.
Timi kiváló, összetett előadást tartott az izmok, a gerinc működéséről, megtudhattuk, hogy melyik mozdulat milyen izomcsoportot mozgat meg, és azt is, hogy ez jó-e nekünk, vagy inkább kerülendő.

Folyamatosan felmerülő kérdéseinkre is kitartóan válaszolt, ezek közül néhányat, amit megjegyeztem ide le is írok:

- Az, hogy szétnyílik-e valakinek a hasizma, leginkább genetika. Nem lehet megelőzni. Bár vannak kollagéntartalmú étrendkiegészítők, vagy a hagyományos konyha kedvelőinek a kocsonya és a csontleves is segítségére siet. De hiába tornázol előtte, hiába jógázol a terhesség alatt - ha hajlamod van rá, akkor bizony a kötőszövet engedni fog, és megnyúlik. SŐT! Az is kiderült, hogy az erős hasizommal rendelkezők hátránnyal indulnak, hiszen az izmok kötöttsége miatt a kötőszövet előbb kezd el "engedni", tehát nagyobb lesz a rés is...

- A viszonylag kockázatmentesen végezhető sportok közül a futás, a biciklizés, spinning és az úszás szerepel (mell-, gyors-, hátúszás). De itt is figyelni kell a testtartásra, a hasizom folyamatos kontrollálására.

- A szétnyílt hasizmot NEM LEHET VISSZACSINÁLNI. Vagyis az izmokat lehet közelíteni egymáshoz, de a kötőszövet soha nem áll vissza eredeti állapotába. A tornával szinten tarthatjuk, és megelőzhetjük hasunk állapotának romlását.

- A következő terhesség esélyes, hogy tovább ront a helyzeten.

- Van az a súlyhatár, amit nem érdemes edzésen megemelni. Timi a karok formálására a fél - egykilós súlyzókat ajánlotta.

 - Minden olyan gyakorlat, ahol a gerincen gördülni kell, kiesik.

- Heti 3x60 perc lenne a megfelelő mozgásmennyiség, de az anyukák nagy részénél ez kivitelezhetetlen, ezért heti 5-6 alkalommal 30 perc edzés javallott.

- Ezekkel a gyakorlatokkal nem lehet fogyni, annak érdekében kardiózni kell (na és egészségesen étkezni! amiről szintén sokat beszélgettünk).

- A szétnyílt hasizmú nők 95%-ánál (!) alakul ki köldök-, porckorong- vagy gerincsérv. Tessék ezt nagyon komolyan venni!

- A terhes nők 60-70%-ának szétnyílik a hasizma, de sokan nem is tudnak róla, vagy nem foglalkoznak vele. Az előzőek ismeretében azért ez elég nagy felelőtlenség az őket (nem) tájékoztató szakemberek (orvos, védőnő, nővérke) részéről.


Ilyet viszont csinálhatsz - ha megfelelően tartod a csípőd, vállad, fejed, lábad, na és a hasad.


Nagyjából ennyi maradt meg, még szerencse, hogy e-mailben elküldi majd az anyagot a gyakorlatokkal együtt, így biztosan emlékezni fogok mindenre.

Ami még kiderült:
A tartásom rettenetes. Már a helyes testtartástól is megfájdult a hátam. Timi megnyugtatott, hogy ha erősödnek a törzs- és hátizmaim, akkor nem lesz ennyire fájdalmas mondjuk egy helyben ülni, de az nem 1-2 nap alatt fog bekövetkezni. Szóval igyekszem tudatosan figyelni az elmondottakra: fejet magasan, lapockák hátul össze, csípő kicsit előrebillent. Nem könnyű, de mosogatásnál és a konyhában flangálás közben egyelőre nem ment még ki a fejemből.


A rendkívül hasznos elméleti rész után elkövetkezett a gyakorlatok bemutatása. Nagyon hálás vagyok emiatt, részben mert nagyon precíz útmutatást kaptunk, hogy melyik gyakorlatot hogyan kell elvégeznünk, és ugyan mindig izgultam, hogy valamit rosszul csinálok, de Timi egyszer sem jött kijavítani, így - olybá tűnik - a hosszú évek alatt begyakorolt mozdulatokat sikerült helyesen elsajátítanom, és régebben is jól hajtottam végre őket.


A spinning például nagyon jó kardioedzés, de megteszi a bicajozás vagy a futás is! Csak tartsd jól a gerinced!


Amikor olvastam mások bejegyzését kicsit mérges voltam, amiért nem írják le a konkrét gyakorlatokat, de már belátom, hogy ennek jó oka volt: nagyon fontos a pontos kivitelezés, amit kép alapján képtelenség elsajátítani, de még a videók sem tudják ellenőrizni a hibáidat, pedig elég könnyű további ártalmat okozni egy-egy félresikerült mozdulattal.

Tehát ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben a pocakoddal a terhesség után - ha nem megy le, és még mindig olyan, mintha terhes lennél, ha fáj a derekad, a hátad, ha bizonyos gyakorlatoknál érzed, hogy a hasad tartalma lityeg-lötyög, akkor biztos, hogy hasizomerősítésre van szükséged. A testünk egyébként elég jól jelzi, hogyha túllövünk a célon: fáj, vagy csak egyszerűen érzed, hogy nem esik jól egy adott mozdulat elvégzése.


8000 Ft nem a világ vége, pláne nem az egészséged érdekében, így ha van rá módod, mindenképp iratkozz fel valamelyik Love Your Belly időpontra, és kezdj el megfelelő gyakorlatokat végezni!




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések